skip to Main Content

Хелсиншки комитет

2

Хелсиншки комитет: Пријавете евентуални прекршувања на избирачко право

Со оглед дека веќе започна гласањето во рамки на предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, Хелсиншкиот комитет за човекови права ги...

3

Хелсиншки предупредува за зголемување на говорот на омраза на социјалните медиуми во тек на предизборна кампања

Хелсиншкиот комитет за човекови права го објави извештајот за јуни во кој дава осврт на општествено-политичкиот контекст во земјава, при што нотира дека кризата несразмерно повеќе...

16

Педесет отсто намалени плати за мајки на деца до десетгодишна возраст

Речиси третина од вкупните пријави поднесени до Државниот инспекторат за труд (ДИТ) се поврзани со прекршување на оваа владина мерка, наведуваат од Хелсиншкиот комитет за човекови...

3

Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнатите групи се хронично болните, родителите на деца до 10 годишна возраст...

2

Граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список до 11 март

Хелсиншкиот комитет за човекови права ги повикува граѓаните да ги проверат податоците во Избирачкиот список за Предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Северна...

4

Државата „падна“ пред Европскиот суд, постапувала спротивно на забраната за нечовечки и нехуман третман

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во 2015 година, во име на малолетното лице Л.Р., лице со повеќекратна попреченост, поднесе апликација до Европскиот суд за човекови...

3

Хомофобија, сексизам, говор со омраза, се темите опфатени во месечниот извештај на Хелшински

Во текот на октомври, Хелсиншкиот комитет за човекови права регистрираше девет случаи на прекршувања на работничките права. На барање на Хелсиншкиот комитет, Државниот инспекторат за...

2

Рекорден број на дела од омраза во 2018 година, негативниот тренд продолжува и годинава

Рекорден број на дела од омраза во 2018 година, негативниот тренд продолжува и годинава">По повод Европскиот ден на жртвите од криминал од омраза, Хелшиншкиот комитет...

Back To Top