skip to Main Content

НБРМ

1

Тековните предизвици не треба да ги стават на чекање структурните реформи, вели Ангеловска-Бежоска

На заедничката прес-конференција на гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и потпретседателката на Европската инвестициска банка, Љиљана Павлова одржана по повод почетокот на 8. Истражувачка...

1

Успешна и квалитетната статистика на Народната банка е од големо значење за целата економија

На средбата помеѓу гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и директорот на Одделот за статистика на Меѓународниот монетарен фонд, Луј Марк Душарм, во рамки на...

3

НБРМ на средба со ММФ: Даваме соодветен одговор на тековните економски предизвици

Преку своите политики Народната банка дава соодветен одговор на тековните економски предизвици, предизвикани од продолжената пандемија и воениот конфликт во Украина.  Како последица на овие случувања...

1

НБРМ: Инфлацијата во март 2022 година достигна годишна стапка од 8,8%

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на 12 април 2022 година одржа редовна седница на којашто беа разгледани најновите движења на меѓународните и домашните финансиски пазари...

3

Седница на Советот на НБРМ – Промени во каматната политика за денарско штедење

На седница на Советот на Народната банка донесе е одлука за промени кај инструментот на монетарната политика, преку којшто се настојува да се влијае врз валутната...

5

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за 2022 година

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на макроекономијата и банкарството за 2022 година. Наградата се доделува заради...

7

Ангеловска-Бежоска за „Еуростандард банка“: Нема потешка одлука од одлуката за затворање банка

Постојната монетарна стратегија за одржување на стабилноста на домашната валута во однос на еврото е најоптимална за македонската економија, имајќи ги предвид нејзините карактеристики како...

2

Осма меѓународна истражувачка конференција во организација на Народна Банка

На 30-31 март 2020 година Народната Банка на Република Македонија ќе ја оддржи осмата традиционална истражувачка конференција. Оваа конференција се организира во чест на монетарната...

Back To Top