skip to Main Content

Легислатива

12

Во 2021 година 3266 граѓани добиле примарна правна помош, а 203 секундарна правна помош

Министерството за правда има воспоставен план за обезбедување на ефикасен систем за бесплатна правна помош за граѓаните кои немаат доволно финансиски средства да можат да...

12

Политиките за добро владеење и нивно имплементирање се императив за демократско и просперитетно општество, вели Грковска

Заменик – претседателката на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска на денешниот Форум по повод 100 дена од мандатот на новата Влада...

1

Ковачевски: По растот на минималната плата, ќе следи раст и на другите плати

На седницата за пратенички прашања во Парламентот премиерот Димитар Ковачевски соопшти дека по минималната плата, следува раст и на другите плати, но најави и зголемување...

4

Министерство за правда: Дигитализација на судови, брз и едноставен пристап на граѓаните за добивање документи

Во првите 100 дена ги поставивме темелите за ефикасно, чесно и одговорно владеење. -Инсталирана е и ставена во употреба информатичко компјутерска опрема во судниците на...

2

Судскиот совет на работен состанок со политичкиот и со правниот советник на амбасадата на САД

Вчера во Судскиот совет се одржа работен состанок на членовите на советот со преставници на амбасадата на САД во Скопје, Рејчел Калинс, политичка советничка и...

3

МИОА: Посветени сме на реформи и професионализација на администрацијата, се финализираат неколку закони

Министерството за информатичко општество и администрација во првите 100 дена од работата на Владата во Република Северна Македонија, се фокусираше на неколку приоритети, како што...

3

Собранието ќе одржи 43-та седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците

Собранието на Р.С.Македонија денеска ќе ја одржи 43-та седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците. На дневен ред се Предлог на одлука...

4

Владата и СОНК постигнаа договор, наставата и работата во градинките продолжува од среда

Вчера Владата и СОНК постигнаа согласност за зголемување на платите во основното и средното образование и во детската заштита. Договорот вклучува согласност за почеток на...

6

Бесими од Вашингтон: Македонија ќе може да користи средства од ММФ по поволни услови

РС Македонија упати барање до Меѓународниот монетарен фонд за користење на двегодишна линија за претпазливост и ликвидност. Оваа кредитна линија е достапна за земјите-членки со...

50

Уставен суд ја отфрли иницијативата: Во прописите и други акти на државните органи се користи уставното име на државата

Уставниот суд на Република Северна Македонија со Решение донесено на 23 февруари 2022 година, ја отфрли иницијативата за поведување на постапка за оценување на уставноста...

Back To Top