skip to Main Content

Царовска: Обезбедуваме еднаков пристап на децата Роми во градинките

    7
Царовска: Обезбедуваме еднаков пристап на децата Роми во градинките

Вклучувањето на Ромите во квалитетно предучилишно образование и во образовниот процес и создавање услови за вработување беше тема на дискусија на денешниот настан „Предизвици и можности за деца и млади Роми“, како дел од регионалениот проект „Зголемени образовни можности за учениците и млади Роми во Западен Балкан и Турција“ на кој се обрати министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Настанот на кој имаше простор за дискусија помеѓу преставници од државните институции и граѓанските организации е организиран од Ромски образовен фонд (РЕФ), Здружението на граѓани „Ромаверзитас“, Асоцијацијата за демократски развој на Ромите „Сонце” и Ромскиот ресурсен центар.

Министерката Царовска истакна дека Министерство за труд и социјална политика направи освежување на системот, затоа што сите реформи кои ги реализираме се однесуваат најмногу на сиромашните граѓани.

-Република Северна Македонија има само 30% од деца опфатени во предучилишното образование, односно тоа значи и помал број вклучени деца Роми од 2,1%. Затоа, одлучивме да го зголемиме капацитетот на прием на деца Роми во градинките, доколку го почитуваме нашиот човечки капитал како држава. Сите деца Роми, системски, ќе се вклучат во градинките и тоа ќе биде финансирано од државата. Ова е одличен старт за системско образование, за што имаме целосна поддршка од сите клучни чинители во државата и сме следени од меѓународната заедница- рече министерката Царовска.

Царовска уште еднаш ги повика пратениците да ја изгласаат социјалната реформа бидејќи со неа конечно, државата ќе трансферира пари до најсиромашните.

-Кога ќе ја земете в предвид статистиката, меѓу најсиромашните граѓани има многу Роми. Тоа значи дека системот не дал еднаков пристап на сите граѓани, што ќе биде цел на реформите во социјалната заштита. Затоа, го повикувам Собранието побрзо да ги изгласа реформите и веќе во 2020 година да ги гледаме првичните ефекти- рече Царовска.

На настанот говореа и заменик министерот за образование и наука Петар Атанасов, Ана Матевска, проект координатор на Ромаверзитас и Реџеп Али Чупи преставник на Ромски образовен фонд.

7

ТАГОВИ: еднаков пристап Роми

Back To Top