skip to Main Content

Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

    3
Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнатите групи се хронично болните, родителите на деца до 10 годишна возраст и бремените работнички. Овие вработени, согласно владините мерки, работодавачите треба да ги ослободат од работни обврски, појаснуваат од Хелсиншки комитет.

-Сепак, додека се применува оваа мерка, голем дел од работничките се соочуваат со намалени плати, а некои од нив воопшто не се ослободени од работните обврски. Во текот на месец мај, кај нас се обрати група на работнички кои спаѓаат во категоријата на хронично болни лица, поради прекршување на работничките права за време на вонредната состојба. На овие работнички за периодот додека се ослободени од работни обврски им ја намалиле платата, односно им исплатиле плата во износ од 70 отсто. Ваквото намалување на платите на работничките кои објективно не можат да ги извршуваат работните обврски е незаконито, влијае врз нивната и егзистенцијата на нивните семејства и претставува злоупотреба на вонредната состојбата предизвикана од пандемијата- велат од Комитетот.

Хелшински овој случај го пријавил во Државниот инспекторат за труд (ДИТ), кој по спроведениот вонреден инспекциски надзор кај работодавачот утврди прекршување на правата на работниците.

-Работодавачот постапи по насоките дадени од страна на ДИТ, ги отстрани неправилностите и им исплати плата на хронично болните работници во износ од 100%. Ја поздравуваме позитивната реакција на Инспекторатот и ги охрабруваме работниците да продолжат да пријавуваат неправилности. Доколку се соочите со повреди на вашите работнички права пријавете во Државниот инспекторат за труд на 02 3 116 110 или на бул. Партизански одреди број 48А. Во случај да не сте сигурни дали станува збор за прекршување, контактирајте нè за бесплатна правна помош на телефонските броеви 02 3119 073 и 072 278 436 или преку електронска пошта на helkom@mhc.org.mk, секој работен ден од 09 до 15 часот- наведуваат од Комитетот.

3

ТАГОВИ: плата права работници Хелсиншки комитет

Back To Top