skip to Main Content

Хелсиншки комитет

3

Хелсиншки предупредува за зголемување на говорот на омраза на социјалните медиуми во тек на предизборна кампања

Хелсиншкиот комитет за човекови права го објави извештајот за јуни во кој дава осврт на општествено-политичкиот контекст во земјава, при што нотира дека кризата несразмерно повеќе...

16

Педесет отсто намалени плати за мајки на деца до десетгодишна возраст

Речиси третина од вкупните пријави поднесени до Државниот инспекторат за труд (ДИТ) се поврзани со прекршување на оваа владина мерка, наведуваат од Хелсиншкиот комитет за човекови...

3

Работниците кои се ослободени од работни обврски имаат право на целосна плата

Здравствената кризна состојба предизвикана од коронавирусот се претвори и во работничка криза, а најзасегнатите групи се хронично болните, родителите на деца до 10 годишна возраст...

2

Граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список до 11 март

Хелсиншкиот комитет за човекови права ги повикува граѓаните да ги проверат податоците во Избирачкиот список за Предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Северна...

4

Државата „падна“ пред Европскиот суд, постапувала спротивно на забраната за нечовечки и нехуман третман

Хелсиншкиот комитет за човекови права, во 2015 година, во име на малолетното лице Л.Р., лице со повеќекратна попреченост, поднесе апликација до Европскиот суд за човекови...

3

Хомофобија, сексизам, говор со омраза, се темите опфатени во месечниот извештај на Хелшински

Во текот на октомври, Хелсиншкиот комитет за човекови права регистрираше девет случаи на прекршувања на работничките права. На барање на Хелсиншкиот комитет, Државниот инспекторат за...

2

Рекорден број на дела од омраза во 2018 година, негативниот тренд продолжува и годинава

Рекорден број на дела од омраза во 2018 година, негативниот тренд продолжува и годинава">По повод Европскиот ден на жртвите од криминал од омраза, Хелшиншкиот комитет...

2

Меѓународен ден на Ромите – најранливата етничка заедница, дискриминирана во сите сфери на општеството

Хелсиншки комитет излезе со соопштение во јавноста, во кое се наведува дека Ромите се најранлива етничка заедница која се соочува со дискриминација во речиси сите...

6

Презентиран првиот мониторинг бриф за следење на реформите во правосудството

Граѓанските организации се малку вклучени во реформите на правосудниот систем, усвојувањето на законите често се сведува на пазарење меѓу власта и опозицијата. Реформите и носењето...

Back To Top