skip to Main Content

Изгласан Законот за прекин на бременоста

    4
Изгласан Законот за прекин на бременоста

Пратениците во рамки на 91-та седница, денеска го изгласаа Законот за прекин на бременоста. Согласно новиот Закон за прекин на бременоста, се укинува тридневното чекање и останатите административни бариери за остварување на правото на абортус.

Со измените на законот, жената исто така ќе добие комплетни, објективни и точни информации во врска со начинот на изведување на интервенцијата. Одлуката за прекин на бременоста, жената ќе може да ја донесе свесно, без принуда од кого било, врз основа на објективни информации поврзани со интервенцијата, со посебна медицинска интервенција за која слободно таа одлучува.

Во прво читање на 91-та седница, поминаа и измените на Законот за Влада, со кои се предвидува трансформирање на Секретаријатот за спроведување на Рамковниот договор во ново Министерство за политички систем и односи меѓу заедниците.

4

ТАГОВИ: закон за прекин на бременост изгласан

Back To Top