skip to Main Content

Заев и Дескоска со делегација на Венецијанската комисија

    3
Заев и Дескоска со делегација на Венецијанската комисија

На средбата е истакнато дека Република Северна Македонија е модел на партнер на Комисијата, бидејќи праксата покажува дека нашата држава ги применува препораките на Венецијанската комисија.

-На состанокот се разговараше за аспектите на примена на донесените Измени и дополнувања на Законот за употреба на јазиците, за што нашата држава побара мислење од Венецијанската комисија- стои во соопштението од Владата.

Премиерот Заев истакна дека Венецијанската комисија е драгоцен партнер на нашата држава, којашто е определена да гради праведна и правична држава, со еднакви права и должности за сите граѓани, во рамки на концептот Едно општество за сите, којшто е прифатен и од домашната јавност и од Европската Унија.

-Сакаме да ги постигнеме европските стандарди и пракси, во делот на почитувањето на човековите права и во таа насока очекуваме насоки од Венецијанската комисија. Ние како Влада соопштивме уште пред донесувањето на Законот, дека ќе го почитуваме мислењето на Венецијанската комисија и на Уставниот суд. Целта на законот е задоволување на практичните потреби на граѓаните, со цел сите граѓани да се чувствуваат заштитени и со доверба кон институциите на системот. Ние како држава сме Европа во мало и за нас е од големо значење да се поставиме според европските стандарди, применливи за нашата земја, со оглед дека на есен очекуваме позитивна одлука за датумот за почеток на преговорите со ЕУ, а во декември заокружување на интеграциите во НАТО. Сите овие затворени домашни и меѓународни процеси важни за граѓаните отвораат пат на економскиот развој на државата, којшто веќе ги дава првите резултати-рече меѓу другото, премиерот Заев.

Премиерот Заев се заблагодари за досегашната соработка со Венецијанската комисија и додаде дека очекува таа да продолжи и во иднина, посебно што Република Северна Македонија е посебно посветена на резултати од правосудните реформи и борбата со криминалот и корупцијата.

На состанокот е соопштен впечатокот дека нашата држава, наведуваат од Владата, со позитивните промени и напредокот, ги има симпатиите на европската и меѓународната јавност, што се очекува да резултира со напредок и во евроинтеграциските процеси.

3

ТАГОВИ: Венецијанска комисија

Back To Top