skip to Main Content
29

ЈанакиЗнае сторија: Како се мести сообраќајно вештачење во кое загина дете

На ден 18.09.2015 година во Скопје во непосредна близина на Зоолошката градина, на самиот пешачки премин беше прегазено дете на велосипед, 12- годишниот Давид Ангелевски,...

3

Вториот ден на Велигден 29 април неработен за сите граѓани

Министерството за труд и социјална политика, соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 29 април 2019...

4

Од 130-тата седница на Владата на РСМ: 5 Мај прогласен за Ден на македонскиот јазик

Владата на Република Северна Македонија на својата редовна, 130-та седница ја разгледа и усвои информацијата на Министерството за здравство, според која на предлог на Комисијата...

6

Националната Стратегија за мали и средни претпријатија на владина седница

Информацијата во врска со отпочнување активности за спроведување на Националната Стратегија за мали и средни претпријатија 2018-2023-та година, со Акциски план ќе биде разгледана на...

3

„Таргет-Тврдина“, „Т.Н.Т.“ и „Насилство во Општина Центар“ во Кривичен

Во Основниот суд Скопје 1 Скопје денеска треба да се одржат нови рочишта за предметите „Насилство во Општина Центар“, „Таргет-Тврдина“ и „Т.Н.Т.“ на Специјалното јавно...

4

Три рочишта на СЈО ќе се одвиваат во Кривичен

Во Кривичниот суд во Скопје денеска треба да се одржат нови рочишта за предмети кои ги води СЈО, „Траекторија”, „Монструм“ и „Тарифа”. Предметот со кодно...

13

Наташа Бошкова: Профитот на компаниите не смее да биде пред здравјето на граѓаните

Од своето дологодишно искуство каде се јавува во својство на бранител на различни маргинализирани заедници, каде се повредува човековото право, адвокатката Наташа Бошкова во интервју за...

41

Љупчо Николовски: Нема фаворизирање на фирми за одгледување на канабис

Нема помирување без простување, исто како што нема напредок без реформи и интеграција. Време е да ги оставиме омразата и поделбите зад нас. И во...

19

Баждарени тасеви, потценети животи

Најкусиот диспозитив во македонското казнено законодавство е стипулиран во казненото дело – Убиство од чл.123 ст.1 од КЗ, кој гласи: „Тој што друг ќе лиши...

55

Дали ресторативниот приод се применува во судската пракса во кривичните постапки спрема децата

Законот за правда за децата, го застапува ресторативниот приод, истиот предвдува мерки на помош и заштита со помош за обештетување на оштетениот, го прифатил диверзиониот...

Back To Top